Bburago - istoria de succes al legendarei companii italiene producătoare de mașinuțe metalice

Bburago - istoria de succes al legendarei companii italiene producătoare de mașinuțe metalice

15.10.2020

Bburago este o companie italiană producătoare de mașinuțe de jucărie metalice. Brand-ul are o istorie bogată, fiind fondat în anul 1976 în orășelul Burago di Molgora.

 A fost fondată de către Mario, Ugo și Martino Besana. Familia Besana a vândut ulterior afacerea gigantului american Mattel.

Între anii 1974-1976 brand-ul purta numele de Martoys. Compania a fost redenumită în Bburago în anul 1976. Una din primele serii de jucării produse de brandul Bburago au fost niște camioane Fiat cu scara de 1:43, care apoi au dispărut din producție până în anul 1980.

Un boom pe piață a avut modelul de mașinuță Rolls Royce Camargue, care a apărut în mijlocul anilor 1980, acum poate fi găsită foarte rar, toți colecționarii de mașinuțe fiind în căutarea lui.

La sfârșitul anilor 1990 Bburago s-a confruntat cu o concurență aprigă pe piață, câteva dintre acestea sunt: Exoto, Maisto, Yatming, Ertl, Mira, Revella sau Joeuf. 

Multe dintre aceste companii aveau un avantaj față de Bburago, pentru că jucăriile se produceau de o forță de muncă ieftină din Thailanda sau China. De cealaltă parte, toate mașinuțele mărcii Bburago erau produse în Italia, unde forța de muncă este mult mai scumpă. În cele din urmă, în anul 2005 compania a falimentat. Din fericire, legendarul brand italian nu a dispărut de pe piață. Compania a fost achiziționată de către grupul May Cheong.